Despre motocultivatoare

Un motocultivator este un utilaj agricol, de mici dimensiuni, dotat standard cu freze, utilizat pentru lucrari in sere sau pentru suprafete mici de pamant, livezi, gradini, plantatii viticole.

Motocultivatoarele sapa si farama pamantul, inainte de a planta noile culturi (pentru a realiza o aerare si nivelare a solului) sau dupa ce acestea au inceput sa creasca (pentru a distruge plantele daunatoare – buruienile, si pentru o distribuire egala a pamantului in jurul plantelor).

Spre deosebire de procedeul de grapare care modifica intreaga suprafata a solului, motocultivatoarele sunt proiectate sa aduca modificari solului dupa un anumit tipar, protejand astfel plantele cultivate si distrugand plantele daunatoare.

Transmisie motocultivatoare

Motocultivatoarele sunt masini autopropulsate de motoare pe benzina sau diesel, iar transmisia este in general de doua tipuri: transmisie mixta sau transmisie melcata (cutie de viteze).

Transmisia mixta implica actionarea reductorului de catre motor prin intermediul unei curele sau a doua curele trapezoidale, iar in interiorul reductorului exista un lant ce antreneaza frezele sau rotile motocultorului.

Transmisia melcata – cutia de viteze – este cuplata direct la arborele motorului, astfel cuplu transmis este mai mare decat in cazul transmisiei mixte. Exista transmisii melcate ce au in dotare o priza de putere prin intermediul careia se pot atasa dispozitive de cosire, pompe de apa, pompe de presiune sau alte accesorii ce necesita cuplarea la priza de putere.

Accesorii motocultivatoare

Motocultivatoarele sau motocultoarele comparativ cu motosapele ofera posibilitatea de a atasa diferite accesorii ce vor fi folosite pentru prelucrarea solului sau in alte scopuri.

Mai jos aveti cateva accesorii ce pot fi montate dupa motocultivatoare.